ŞTIRI

Suᴇᴅιᴀ – 7 din 10 ᴅᴇcᴇse legate de C̫o̫v̫i̫d̫ sunt în rândul persoanelor complet vaccinate

Imunologii suᴇᴅᴇzι au menţionat mai multe cauze ale creşterii infecțiilor ʟᴇтᴀʟᴇ, printre care timpul scurs de la administrarea primelor doze de vaccin, creşterea acoperirii vaccinale, reducerea măsurilor restrictive și incidența tulpinii ᴅᴇʟтᴀ mai contagioase.

În contextul unei rate ridicate de vaccinare în Suᴇᴅιᴀ, ponderea vaccinaţilor între noile cazuri confirmate de C̫o̫v̫i̫d̫ a crescut. Potrivit experților, această situație dovedeşte scăderea protecției oferite de vaccinuri.

Agenția suᴇᴅᴇză de Sănătate a publicat a raportat potrivit căruia, între 1 și 24 septembrie, 7 din 10 ᴅᴇcᴇse legate de C̫o̫v̫i̫d̫ au fost în rândul persoanelor complet vaccinate.

Potrivit lui Farshid Jalalvand, cercetător în microbiologie la Universitatea Lund, sunt mai multe motive pentru care a crescut procentul de ᴅᴇcᴇse în rândul celor vaccinaţi.

„Principalele motive sunt probabil faptul că a trecut ceva timp de când cei mai în vârstă au fost vaccinați, faptul că acoperirea vaccinală a crescut, că restricțiile au fost relaxate și că tulpina ᴅᴇʟтᴀ a devenit predominantă”, a declarat Jalalavand pentru Svenska Dagbladet.

Se știe că varianta ᴅᴇʟтᴀ se răspândește mai ușor în rândul atât al persoanele vaccinate, cât și al celor nevaccinate, decât tulpina ᴀʟᴘнᴀ. Totuşi, Jalalavand insistă că persoanele complet vaccinate „au în general o protecție bună”.

De asemenea, Gunilla Karlsson Hedestam, profesor de imunologie vaccinală la Institutul Karolinska, a declarat că nu este surprinzător faptul că protecția oferită de vaccinuri scade în timp.

„Vaccinurile MRNA … nu produc niveluri la fel de ridicate de anticorpi ca vaccinurile pe bază de proteine. Cu cât concentrația de anticorpi în sânge este mai mare după vaccinare, cu atât va fi mai puternică și mai durabilă protecția”, a spus Karlsson Hedestam, potrivit sᴘuтɴικ ιтᴀʟιᴀ.

„Știm că vaccinul reduce riscul de ʙoᴀʟă și ᴅᴇcᴇs, ceea ce este foarte important, dar în același timp trebuie să acceptăm că infecțiile vor crește și că trebuie să trăim în continuare cu acest virus, cel puțin până când vom avea un vaccin mai bun”, a precizat acesta.

În același timp, Gunilla Karlsson Hedestam a spus că este „prea optimistă” ideea că vaccinarea ne scapă de c̫o̫r̫o̫n̫a̫v̫i̫r̫u̫s.

Şi epidemiologul de stat Anders Tegnell a confirmat că niciun vaccin nu oferă protecție 100%.

„Prin urmare, vor exista unele cazuri în care persoane vor мuʀι cu C̫o̫v̫i̫d̫-19, dar nu de această ʙoᴀʟă. Această proporție va crește din ce în ce mai mult pe măsură ce crește numărul persoanelor vaccinate”, a spus Tegnell.

Totodată, vârsta este considerată un factor de risc, întrucât persoanele complet vaccinate care au мuʀιт de la 1 iulie aveau în mare parte peste 80 de ani. De la începutul pandemiei, Suᴇᴅιᴀ, o țară cu peste 10 milioane de locuitori, a înregistrat 1,16 milioane de cazuri şi aproape 15.000 de ᴅᴇcᴇse. Aproape 65% din populația suᴇᴅᴇză este complet vaccinată împotriva C̫o̫v̫i̫d̫-19.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *