ŞTIRI

Majoritatea părinților din Ʀoмâɴia, dezinteresați de vaccinarea copiilor. De ce încă nu vor oamenii serul anti-C̫o̫v̫i̫d̫

Un studiu IRES desfășurat în ultimele săptămâni în Ʀoмâɴia arată o serie de concluzii îɴԍʀιנoʀăтoᴀʀᴇ cu privire la sistemul educațional din țară, în contextul pandemiei.

Sondajul a avut în vedere părinții care au copii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. IRES a dorit să afle care sunt percepțiile, atitudinile și comportamentele referitoare la vaccinarea C̫o̫v̫i̫d̫-19.

În principiu, părinții ʀoмâɴi nu sunt foarte preocupați de riscurile asociate reînceperii școlii în format fizic. În jur de jumătate sunt puțin sau deloc îngrijorați de acest aspect, indiferent că e vorba de grija pentru copil, de grija de sine sau de grija acordată altor membri ai familiei.

O întrebare interesată propusă de IRES a fost dacă ”din câte cunoașteți dumneavoastră, profesorii care predau copilului dumneavoastră sunt vaccinați împotriva C̫o̫v̫i̫d̫-19?”

Se pare că 6 din 10 ʀoмâɴi nu cunosc astfel de informații despre dascălii care le predau copiilor. Doar 5% dintre părinți au răspuns că toți profesorii sunt vaccinați. 14% spun că mulți profesori sunt vaccinați, iar 15% afirmă că puțini s-au vaccinat.

Următoarea întrebare a fost la fel de importantă pentru părinți. IRES a întrebat dacă ”ați dori să știți dacă profesorii care predau copilului/ copiilor sunt sau nu vaccinați împotriva C̫o̫v̫i̫d̫-19?”

Iarăși, cam 6 din 10 ʀoмâɴi (58%) nu sunt interesați dacă profesorul care le predă copiilor este sau nu imunizat.

Doar 16% dintre copii sunt vaccinați, deși părinții s-au imunizat în proporție de 44%

Următoarea întrebare i-a vizat pe cei care știu că nu toți profesorii sunt vaccinați (aici sunt incluși și părinții care nu cunosc în vreun fel această informație) și a dorit să afle dacă părinții sunt îngrijorați de faptul că anumite cadre didactice neimunizate predau la clasă.

41% dintre respondenți sunt interesați în mică măsură sau deloc de acest aspect, iar 24% sunt interesați în mică măsură. Din nou, mai bine de 6 ʀoмâɴi din 10 nu se arată prea interesați de acest aspect referitor la dascăli.

4 din 10 părinți nu știu dacă în clasa în care învață copilul lor sunt alți copii vaccinați contra C̫o̫v̫i̫d̫-19. Doar 3% dintre părinți au răspuns că ”mulți sunt vaccinați”, în vreme ce o treime dintre ʀoмâɴi spun că nu sunt vaccinați colegii copiilor lor.

Doar 16% dintre copiii celor ce au răspuns la acest sondaj au fost vaccinați. Iar în această situație, situația arată astfel: în 16% din cazuri copilul a luat decizia de unul singur, în 14% din cazuri decizia a fost a părinților sau a familiei, iar în 70% dintre cazuri a fost o decizie comună.

Doar trei din zece părinți și-au testat copilul pentru C̫o̫v̫i̫d̫-19 de la începutul pandemiei și până în prezent.

În paralel, doar 9% dintre copiii ʀoмâɴilor s-au infectat cu C̫o̫v̫i̫d̫-19. În 3% din cazuri, respondenții au preferat să nu răspundă.

De asemenea, 17% dintre respondenți s-au infectat cu C̫o̫v̫i̫d̫-19 în timpul acestei pandemii, în vreme ce 8 din 10 nu au avut de suferit din cauza acestei ʙoʟι.

În mod curios, deși doar 16% dintre copiii sunt vaccinați, părinții acestora sunt vaccinați în proporție de 44% cu schemă completă.

Ceva mai bine de 5 din 10 părinți nu sunt imunizați și au și motive să nu o facă.

Unul din zece părinți ʀoмâɴi nu crede în pandemie

IRES a lansat o întrebare deschisă pentru cei care nu s-au imunizat, pentru a afla care sunt motivele pentru această decizie. Răspunsurile arată astfel:

 • Lipsa încrederii în vaccin (32%)
 • Consider că nu am nevoie de vaccin (12%)
 • Nu există virusul/ pandemia e o conspirație (12%)
 • Frica de efecte adverse/ m̫o̫a̫r̫t̫e̫ (12%)
 • Contraindicații medicale/ alergii (6%)
 • Nu vreau/ nu am un motiv anume (5%)
 • Insuficiența informațiilor/ vaccinul a fost dezvoltat prea repede (5%)
 • Am trecut deja prin ʙoᴀʟă/ am anticorpi (4%)
 • Lipsa eficienței/ posibilitatea de infectare după vaccin (4%)
 • Amânarea/ neglijarea (2%)
 • Dorința de a aștepta/ de a vedea efectele (1%)
 • Lipsa accesului la vaccin (1%)
 • Alte răspunsuri (1%)
 • Nu sunt de acord cu vaccinurile (1%)
 • Nu știu/ nu răspund (1%)

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *