ŞTIRI

Ludovic Orban va demisiona miercuri de la conducerea Camerei Deputaților. Cum va fi desemnat succesorul său

Ludovic Orban și-a anunțat demisia de la conducerea Camerei Deputaților pe 25 septembrie, imediat după anunțarea rezultatelor de la Congresul PNL. De altfel, Orban anunțase de mai multă vreme că dacă va pierde șefia PNL va renunța și la funcția de la Cameră.

Două zile mai târziu, Orban și-a depus demisia semnată la cabinetul noului președinte al PNL, Florin Cîțu, lăsându-i acestuia 15 zile în care să o oficializete prin înregistrarea la Camera Deputaților.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Orban va depune chiar el demisia la Parlament, astfel încât aceasta să devină oficial, scrie News.ro citând surse politice.

PNL poate pierde funcția deținută de Orban

Fostul președinte al PNL a tergiversat demisia de la Cameră pentru ca această funcție să nu fie obținută de către PSD ca urmare a faptului că liberalii nu mai aveau majoritate în Parlament după ieșirea de la guvernare a USR.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, președintele acesteia este ales prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar are dreptul să facă o singură propunere, iar președinte este desemnat candidatul care obține 50% plus unu din numărul total al deputaților prezenți. Dacă niciun candidat nu atinge acest prag, se organizează un al doilea tur de scrutin. Președintele este ales pe durata întregului mandat de deputat.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat că liberalii vor decide în Biroul Executiv care va fi candidatul partidului.

„Se va vota. Bineînţeles că acolo se negociază pe vot. Noi vom avea un reprezentant. Persoana care va fi propusă de PNL va fi votată în BEx şi apoi vom nominaliza persoana. În acest moment staţi să vedem că acea demisie îşi va urma cursul şi după aceea vom veni şi cu propuneri”, a declarat Florin Cîţu.

Acesta nu exclude posibilitatea ca PNL să piardă această funcție, el invocând faptul că ar exista deja o majoritate parlamentară formată din partidele care au votat în favoarea moțiunii de cenzură.

„Vom vedea cum va ieşi la vot. Astăzi, ştim că există o majoritate testată, la vot, USR – AUR – PSD. Aceasta este majoritatea. S-ar putea ca ei să dea un preşedinte al Camerei Deputaţilor, posibil de la AUR, nu ştiu. Vom vedea”, a comentat Cîţu.

Înlocuirea lui Orban dă și PSD-ului șansa de a obține funcția de președinte al Camerei, însă președintele Marcel Ciolacu nu a spus clar dacă își dorește funcția pentru sine.

„Dacă se creionează o majoritate… Nu-mi doresc în mod deosebit, am mai spus-o, îmi e suficientă în acest moment funcţia de şef la ‘cιuмᴀ ʀoşιᴇ”, a precizat Ciolacu.

După mai puțin de un an în funcție, Ludovic Orban demisionează de la șefia Camerei Deputaților

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a anunțat că miercuri la prânz își depune demisia din fruntea Camerei Deputaților.

Orban a făcut anunțul în privința demisiei încă din 25 septembrie, când a ᴘιᴇʀᴅuт ʟuᴘтᴀ cu Florin Cîțu pentru șefia PNL. Atunci, el a spus că îi dă termen 15 zile lui Florin Cîțu pentru a-i depune demisia la Camera Deputaților.

”Voi demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților mâine la ora 12.00”, a anunțat marți Ludovic Orban, într-o conferință de presă.

Ludovic Orban a fost votat președinte al Camerei Deputaților pe 22 decembrie 2020. Președintele PNL de atunci l-a îɴvιɴs la vot pe candidatul PSD, Alfred Simonis.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *