ŞTIRI

Klaus Iohannis, despre creșterea facturilor la ᴇɴᴇʀԍιᴇ – ”Voi solicita măsuri”

Președintele Klaus Iohannis a spus că va discuta problema creșterii facturilor la ᴇɴᴇʀԍιᴇ, la nivel european. Astfel, are de gând să ceară măsuri.

”Ne confruntăm cu o creștere a prețurilor ᴇɴᴇʀԍιᴇi. Urmează a fi discutată la nivel european. Voi solicita măsuri, cu indicații profunde pentru nivelul de trai al cetățenilor noștri”, a declarat, joi,  șeful statului, în cadrul unei conferințe de presă, cu ocazia a 25 de ani de funcţionare a Unităţii 1 a Cᴇɴтʀᴀʟᴇι Cernavodă.

Președintele a abordat și legea consumatorului vuʟɴᴇʀᴀʙιʟ în discursul susținut.

”O lege care oferă un mecanism stabil. Soluțiile aflate pe masa deciziilor trebuie să fie corect aprofundate. Ordonanța de compensare a facturilor este importantă”, a mai precizat șeful statului.

Ce soluție propune ANRE pentru reducerea facturilor la ᴇɴᴇʀԍιᴇ

Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în ᴇɴᴇʀԍιᴇ ANRE, propunea la sfârșitul lunii septembrie ca facturile la ᴇʟᴇcтʀιcιтᴀтᴇ să fie micșorate cu 10-15%, în medie.

Acest lucru s-ar putea produce dacă statul ar fi cel care ar plăti din bugetul național certificatele verzi din facturi, dar şi contribuţia de cogenerare.

”Am analizat eliminarea temporară din facturi a certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare. Am putea face acest lucru pentru o perioadă de şase luni, spre exemplu, pentru a vedea cum funcţionează piaţă.

La un consum mediu anual de 50 de TWh, la nivel naţional, efortul bugetar pentru a susţine certificatele verzi ar fi de 3,2 miliarde de lei pe an, iar, pentru contribuţia de cogenerare, un miliard de lei.

Deci în total 4,2 miliarde de lei pentru un an. Dacă vom face acest lucru pentru o jumătate de an, este vorba de 2,1 miliarde de lei

Pentru un consumator casnic, acest lucru ar însemna o scădere a facturii de 10-15%”, a spus Dumitru Chiriță, în cadrul unei audieri în Parlament.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *