ŞTIRI

Administrarea a două doze de vaccin anti-C̫O̫V̫I̫D̫-19 diferite crește numărul anticorpilor.

Un nou studiu realizat de cercetătorii din Мᴀʀᴇᴀ ʙʀιтᴀɴιᴇ arată că numărul anticorpilor crește în cazul vaccinării cu două seruri diferite anti-c̫o̫r̫o̫n̫a̫v̫i̫r̫u̫s. De exemplu, în cazul administrării unei prime doze ᴘғιzᴇʀ și a unui rapel cu ᴀsтʀᴀzᴇɴᴇcᴀ, numărul anticorpilor dezvoltați de organismul uman este de cinci ori mai mare decât în cazul realizării schemei complete de vaccinare ᴘғιzᴇʀ.

În mod similar, dacă ᴘᴀcιᴇɴтuʟ a fost vaccinat cu prima doză de ᴀsтʀᴀzᴇɴᴇcᴀ, ulterior imunizându-se cu ᴘғιzᴇʀ, numărul anticorpilor a fost tot de cinci ori mai mare decât dacă persoanei i se administra doar vaccinul ᴀsтʀᴀzᴇɴᴇcᴀ.

Combinarea vaccinurilor anti-C̫o̫v̫i̫d̫-19 crește nivelul de anticorpi

Studiul realizat de oamenii de știință din Мᴀʀᴇᴀ ʙʀιтᴀɴιᴇ relevă că voluntarii care au participat la cercetări au fost imunizați cu o doză ᴘғιzᴇʀ, iar apoi cu una de ᴀsтʀᴀzᴇɴᴇcᴀ. Organismul uman a produs mai mulți anticorpi.

Studiul ce poartă numele de Com-COV a debutat în luna februarie a anului curent. În primă etapă, 830 de voluntari au fost imunizați cu câte un vaccin. Oamenii de știință au așteptat patru săptămâni pentru administrarea unei a doua doze de ser, diferită de cea dintâi.

Potrivit cercetătorilor, vaccinul ᴀsтʀᴀzᴇɴᴇcᴀ este mult mai eficient dacă rapelul este administrat după 12 săptămâni, motiv pentru care analizează, în cadrul unui alt studiu o serie de investigații în acest sens.

Matthew Snape, un expert în vaccinare la Universitatea din Oxford, a spus: „Administrarea vaccinurilor în orice ordine ar putea să ofere protecție mai mare”.

„Nu este clar încă de ce amestecul oferă acest avantaj. Este foarte intrigant, să spunem doar atât”, a spus Matthew Snape.

Număr mai mare de reacții adverse

Persoanele imunizate cu două doze de vaccin ᴘғιzᴇʀ au mai mulți anticorpi decât cele vaccinate cu ᴀsтʀᴀzᴇɴᴇcᴀ. Mai exact, nivelul anticorpilor este de zece ori mai mare în cazul imunizării cu serul ᴘғιzᴇʀ.

Oamenii de știință mai spun că, în cazul administrării a două doze de vaccin diferite, numărul de reacții adverse a crescut. S-au raportat stări febrile, dureri musculare și dureri de cap. Acestea însă, nu au durat pentru o lungă perioadă de timp.

În cazul administrării ambelor doze de vaccin de la aceeași companie, numărul reacțiilor adverse este mai scăzut.

Studiul a vizat și vaccinurile Мoᴅᴇʀɴᴀ și ɴovᴀvᴀx.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *