ŞTIRI

Guvernul Cîțu – lasă companiile de stat fără bani de investiții printr-un memorandum confidențial

În ciuda anunțurilor optimiste privind creșterea economică înregistrată de Ʀoмâɴia, Guvernul Cîțu a adoptat un memorandum confidențial prin care lasă companiile de stat fără bani de investiții, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews.ro.

Transgaz a anunțat investitorii, vineri, în mod neașteptat, dar fără a oferi prea multe detalii, că Secretariatul General al Guvernului în calitate de acționar majoritar a transmis un memorandum privind distribuirea a minimum 90% sub formă de dividende. Compania va fi obligată să renunțe la minimum 90% din cele 230 milioane de lei cât a fost profitul pe 2020, în condițiile în care a programat investiții de peste 800 de milioane de lei anul acestea. Unele dintre investiții sunt chiar strategice, precum conducta de 303 km care va transporta gazele din Marea Neagră până la Podișor, investiție estimată la circa 1,6 miliarde, care se va lega de altă conductă importantă, BRUA, finalizată în 2020.

Potrivit sursei, memorandumul obligă societățile de stat valoroase să renunțe la aproape tot profitul lor (minimum 90%), în dauna investițiilor, pentru a-l transforma în dividende, adică în bani care acoperă găurile bugetare. Curios este că PNL a criticat Guvernul Dăncilă pentru astfel de politici, însă acum continuă politicile inițiate de PSD.

În aceeași situație este și Hidroelectrica. Din profitul net de 1,30 miliarde de lei obținut în 2020, Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea au decis să repartizeze sub formă de dividende 1,28 miliarde de lei.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *