ŞTIRI

Dan Barna – despre plata vaccinului anti-C̫O̫V̫I̫D̫: ”Orice este posibil”

Vicepremierul Dan Barna a continuat o idee lansată zilele trecute de Ludovic Orban. Întrebat fiind dacă este posibil ca după terminarea campaniei de vaccinare şi atingerea ţintei de imunizare la nivel naţional vaccinul anti-C̫O̫V̫I̫D̫ să fie contra cost, liderul USR a reaplicat că “totul este posibil”, iar o astfel de decizie poate fi luată în funcţie de evoluţia pandemiei în viitorul apropiat.

“Orice este posibil, deocamdată – şi am văzut şi declaraţiile premierului – deocamdată prioritar este să creştem numărul persoanelor vaccinate. Este o cheltuială importantă pe care statul ʀoмâɴ şi-o asumă, pentru că este o cheltuială de responsabilitate şi de sănătate pentru cetăţenii Ʀoмâɴiei, în perioada următoare, mă rog, într-un interval mai îndepărtat, putem discuta orice scenariu”, a răspuns Dan Barna, cu ocazia unei vizite la un centru drive thru de vaccinare la Ploiești.

Luni, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că ʀoмâɴii ar putea plăti pentru vaccinarea împotriva C̫O̫V̫I̫D̫-19 “într-un viitor oarecare”, menţionând că se va putea ajunge în situaţia vaccinului antigripal, când sunt imunizate gratuit doar grupele de risc.

El a fost întrebat dacă autorităţile încurajează şi acordarea de stimulente materiale pentru următoarea etapă a campaniei.

“Şi aşa organizăm vaccinarea gratuită, practic, statul ʀoмâɴ suportă toate costurile de vaccinare. E o situaţie excepţională, dar şi aici aş spune că mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup, până la urmă se va merge pe mecanisme de exemplu de la vaccinare pe gripă unde numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, celelalte categorii de cetăţeni vor trebui să se vaccineze că e răspunderea lor, aici e vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi”, a afirmat preşedintele PNL.

Totuși, premierul Florin Cîțu are o cu totul altă opinie.

“Şi aici vreau să fac o clarificare, vaccinul gratuit trebuie să fie disponibil tuturor ʀoмâɴilor pentru că în Ʀoмâɴia vaccinul este şi rămâne gratuit. Nu e nicio discuţie în Guvernul Ʀoмâɴiei pentru a schimba lucrurile. Avem comenzi pentru a continua campania de vaccinare şi în toamnă, a continua campania de vaccinare şi anul viitor pentru că nu ştim exact cum va continua pandemia”, a punctat Cîţu.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *