ŞTIRI

Câte milioane de ʀoмâɴi sunt, de fapt, protejați în fața C̫o̫v̫i̫d̫-19. Suntem aproape de imunitatea de turmă?

Valeriu Gheorghiță crede că cinci, până la nouă milioane de persoane din Ʀoмâɴia sunt imune la C̫o̫v̫i̫d̫-19.

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național pentru coordonarea vaccinării anti-C̫O̫V̫I̫D̫, crede că în acest moment Ʀoмâɴia are cel mai probabil o imunitate colectivă. Aceasta a fost obținută din vaccinare, dar și din ʙoᴀʟă.

În țara noastră sunt 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză.

La Sala Palatului și Biblioteca Națională  a avut loc a doua ediție a Maratonului Vaccinării în București.

Câte milioane de ʀoмâɴi au, de fapt, imunitate la C̫o̫v̫i̫d̫-19

Valeriu Gheorghiță a participat la al doilea Maraton al Vaccinării în București. Președintele Comitetului național pentru coordonarea vaccinării anti-C̫O̫V̫I̫D̫ crede că în acest moment Ʀoмâɴia are o imunitate colectivă. El spune că cel mai probabil cinci, până la nouă milioane de persoane au un anumit grad de imunitate obținut fie prin ʙoᴀʟă, fie prin vaccinare.

‘’Practic aveam, în populație, de șase ori mai mulți prezenți anticorpi decât oamenii care erau confirmați în perioada respectivă, așa încât dacă astăzi vorbim de peste un milion de persoane deja confirmate cu infecție S̫a̫r̫s̫-c̫o̫v̫-2, probabil că în realitate avem circa 5-6 milioane de persoane.

Probabil că nivelul de imunitate de grup, în Ʀoмâɴia, este undeva între 45-50 la sută. Sigur, variază de la un județ la altul, însă este singura explicație pentru care avem o situație atât de bună din punct de vedere epidemiologic şi ea se bazează pe de-o parte pe ratele de seroprevalență care la sfârșitul anului trecut era de circa 6 la mie, comparativ cu rata de incidență a cazurilor în perioada respectivă de 1 la mie.

Procentul celor care au trecut prin ʙoᴀʟă și care s-au vaccinat este de circa 30-35 la sută, “, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Suntem aproape de imunitatea de turmă?

În acest moment în Ʀoмâɴia sunt 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză și 3,5 milioane cu două doze.

‘’Credem că suntem cam pe aici și ne gândim dacă într-adevăr imunitatea de grup colectivă, propusă inițial de 60-70 la sută la nivel internațional, dacă până la nivelul respectiv putem sau nu să controlăm evoluția epidemiologică.

Plecăm de la un număr estimat de 5 milioane de persoane cu un anumit grad de imunitate, obținut prin vaccinare sau prin ʙoᴀʟă și care poate să crească până la 8-9 milioane.

Este posibil ca datele recente să arate că nu este obligatorie atingerea acelui prag de imunitate colectivă pentru a controla această pandemie. Acel nivel a fost propus pe un factor bazal de reproducere al cazurilor și pe baza căruia poți să stabilești care este nivelul de imunitate în populație de la care poți să obții control epidemiologic”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *